menu

Archív oznamov

Prehľad zmien Pravidiel futbalu 2019/2020

Prehľad zmien Pravidiel futbalu 2019/2020

PRAVIDLO 3

Hráč, ktorý je striedaný, musí opustiť hraciu plochu v najbližšom mieste na postrannej/bránkovej čiare okrem prípadu, keď je inštruovaný rozhodcom inak.

PRAVIDLO 4

Viac farebné/vzorkované spodné oblečenie je povolené, ak je presne rovnaké ako rukáv hlavného (základného) dresu (košele).

PRAVIDLO 5

Rozhodca nemôže zmeniť rozhodnutie o nadviazaní na hru potom, ak už hra bola nadviazaná. Za určitých okolností môže udeliť ŽK alebo ČK za predchádzajúci priestupok.

Ak rozhodca opúšťa hraciu plochu z dôvodu vzhliadnutia situácie VAR systémom a zavolá hráčov späť na hraciu plochu na konci polčasu, rozhodnutie ešte môže byť zmenené.

Členom realizačného tímu, ktorí sa správajú nešportovým spôsobom môže byť udelená ŽK alebo ČK. Ak vinník nemôže byť identifikovaný, ŽK alebo ČK bude udelená hlavnému trénerovi.

Ak je nariadený pokutový kop, vykonávateľ pokutového kopu môže byť ošetrený, prípadne môže byť posúdené jeho zranenie. Tento hráč môže zostať na hracej ploche a následne potom vykonať nariadený pokutový kop.

PRAVIDLO 7

Objasnenie rozdielu medzi prestávkou na schladenie tela (takzvaný „cooling" break) a prestávkou na občerstvenie sa nápojmi.

PRAVIDLO 8

Družstvo, ktoré získa (vyhrá) žreb pred začiatkom stretnutia, môže si vybrať vykonanie výkopu.

Rozhodcovská lopta bude vhodená brankárovi, ak bola hra prerušená vo vnútri pokutového územia, alebo jednému z hráčov toho družstva, ktoré sa dotklo lopty ako posledné v mieste, kde došlo k dotyku. Všetci ostatní hráči (oboch družstiev) musia byť v momente vhodenia rozhodcovskej lopty vzdialení najmenej 4 metre od tohto miesta.

PRAVIDLO 9

Nadviazanie na hru rozhodcovskou loptou potom, čo táto zasiahla rozhodcu (alebo ostatných rozhodcov) a smeruje do bránky, vedie k zmene družstva, ktoré má loptu pod kontrolou, alebo ak sa začína rozvíjať sľubný útok.

PRAVIDLO 10

Brankár nemôže dosiahnuť gól hodením lopty rukou priamo do súperovej bránky.

PRAVIDLO 12

Text pre hranie lopty rukou bol prepísaný z dôvodov väčšej zrozumiteľnosti/dôslednosti s jasnými pokynmi preto, kedy by mala byť potrestaná (a nie nepotrestaná) „neúmyselná" hra rukou.

Potvrdenie, že nepovolené hranie lopty rukou brankárom v jeho vlastnom pokutovom území nie je trestané disciplinárnou sankciou – ŽK alebo ČK.

Ak po vhodení lopty, alebo úmyselnej prihrávke od spoluhráča brankár neúspešne kopne, alebo sa pokúša kopnúť loptu do hry, v takom prípade brankár môže hrať loptu rukou.

Rozhodca môže oneskoriť udelenie ŽK, alebo ČK do najbližšieho prerušenia hry, ak družstvo, ktoré sa neprevinilo, rýchlo vykonalo voľný kop a rozvinula sa gólová príležitosť.

ŽK za zakázanú oslavu dosiahnutia gólu sa udeľuje aj vtedy, keď gól nebol uznaný.

Zoznam priestupkov, za ktoré rozhodca verbálne varuje (upozorňuje), alebo udeľuje ŽK, prípadne ČK členom realizačného tímu.

Všetky priestupky verbálneho charakteru budú potrestané nepriamym voľným kopom.

Kopnutie predmetu (objektu) je trestané rovnakým spôsobom, ako hodenie predmetu (objektu).

PRAVIDLO 13

Keď je vykonávaný nepriamy voľný kop, rozhodca môže ukončiť signalizáciu nepriameho voľného kopu, ak je jasné, že nemôže byť priamo dosiahnutý gól (napríklad pri väčšine nepriamych voľných kopoch za hráča mimo hry).

Pri voľných kopoch nariadených v prospech brániaceho družstva z ich vlastného pokutového územia je lopta v hre, keď je do nej kopnuté a je jasne v pohybe, nemusí opustiť pokutové územie.

Ak je obranný múr brániacich sa hráčov vytvorený z najmenej troch (3) hráčov, všetci útočiaci hráči musia byť najmenej 1 meter mimo múra. Nepriamy voľný kop sa nariadi, ak vstúpia v čase jeho vykonania bližšie ako 1 meter k múru.

PRAVIDLO 14

V čase, keď sa vykonáva pokutový kop, bránkové žrde, brvno a sieť sa nesmú hýbať a brankár sa ich nesmie dotýkať.

V čase, keď sa vykonáva pokutový kop, brankár musí mať najmenej časť jednej nohy na / alebo v línii s bránkovou čiarou, nemôže stáť za touto čiarou.

Ak sa priestupok stane potom, ako rozhodca dal pokyn na vykonanie pokutového kopu, ale ešte nie je vykonaný (lopta nie je v hre), musí byť vykonaný po udelení akejkoľvek ŽK alebo ČK.

PRAVIDLO 15

Hráči súperovho družstva musia byť najmenej 2 metre od miesta na postrannej čiare, odkiaľ sa vykonáva vhadzovanie lopty. Platí to aj vtedy, ak je vhadzujúci hráč v momente vhodenia lopty vzdialený od postrannej čiary.

PRAVIDLO 16

Pri kope od bránky je lopta v hre, keď je do nej kopnuté a je jasne v pohybe, nemusí opustiť pokutové územie.

 

V prílohe je súhrnný prehľad hlavných zmien a vysvetlení (objasnení).