menu

Spravodaje 2020-2021

Úradný Spravodaj ObFZ č. 6/2020-2021 07.08.2020

ŠTK– Mgr. D. Zdechovan

ŠTK žiada FK Kokava nad Rimavicou, Uhorské, Hrnčiarske Zalužany o dôsledné plnenie ustanovení RS čl. XIII vyhotovovanie videozáznamu zo stretnutia a jeho nahratia na futbalnet.sk.

Upozorňujeme FK, ktoré si splnia povinnosť v zmysle RS čl. XIII (Vyhotovovanie videozáznamu zo stretnutia), aby si počas súťaže naďalej plnili. ŠTK bude náhodne kontrolovať u FK, ktoré videozáznam už mali zverejnený, či si túto povinnosť naďalej plnia. V prípade, ak bude mať niektorý z FK problém videozáznam zo zápasu nahrať na futbalnet z technických dôvodov, je potrebné tento uložiť na verejne dostupnú stránku, napr. youtube.com, resp. predložiť videozáznam na mediálnom nosiči priamo na Oblastný futbalový zväz v Lučenci.

ŠTK žiada FK, aby dôsledne dodržiavali ustanovenia RS o usporiadateľskej službe, v zmysle RS kap. XII bod 1 písm. b) - Na každom stretnutí musí byť prítomná riadne reflexnými vestami, tričkami alebo inak vhodným spôsobom označená kompletná usporiadateľská služba podľa Zákona 1/2014 Z. z. o organizovaní verejných športových podujatí (odporúčaný minimálny počet usporiadateľov je nasledovný):

6. liga ObFZ LC dospelí: 6 usporiadateľov (HU + 5).

e-mail: stk@obfzlc.sk

Komisia mládeže – Ing. J. Havran

5. liga U19 dorast (štvorkolovo) začiatok 22.8.2020

4. liga U15 žiaci (dvojkolovo + nadstavba = prví traja z oboch skupín o víťaza, ostatní o umiestnenie) začiatok 22.8.2020

Prípravka U11 (dvojkolovo) začiatok 27.8.2020

ÚHČ a schválené výnimky:

5.liga U19 dorast (SO 14.00 hod)

Divín – NE predzápas, inak ÚHČ

Vidiná – SO predzápas, inak ÚHČ

Halič – ÚHČ

Radzovce – ŠTV 17.00 hod.

4.liga U15 žiaci (SO 10.00 hod)

Divín – NE predzápas, inak ÚHČ

Cinobaňa – NE predzápas, inak ÚHČ

Utekáč – SO 16.30 hod.

Novohrad – PO 17.00 hod.

Buzitka – NE 10.00 hod.

Mýtna - NE 10.00 hod

Biskupice – NE 10.00 hod.

Kokava nad Rimavicou, Stará Halič, Halič, Vidiná, Málinec, Lovinobaňa – ÚHČ

Prípravka U11 (štvrtok 17.00 hod.)

Santrio – SO 15.00 hod.

Fiľakovo, Hrn. Zalužany, Vidiná, Poltár, Kalinovo, Mýtna – ÚHČ

1. KM upozorňuje na dodržanie UHČ v súťaži prípraviek. V prípade dohody oddielov na iný termín, žiadame nahlásiť vopred maximálne 10 dní pred ÚHČ. V opačnom prípade bude MFS rozhodovať laik, s povinnosťou uzavrieť zápis o stretnutí v ISSF.

2. KM dáva do pozornosti FK:

Termín predloženia dohôd o striedavom štarte hráčov v ISSF od 18.07.2020 . V zmysle SP čl. 28 môže FK uzatvoriť max. 5 dohôd o striedavom štarte pre jedno družstvo.

3. V súvislosti s prijatou novelou Sútažného poriadku SFZ prijatou VV SFZ hlasovaním per rollam dňa 31. júla 2020 si Vám dovoľujeme poslať krátke vysvetlenie k čl. 28 Súťažného poriadku SFZ.

V Článku 28 odsek 4 sa obmedzuje na vytvorenie iba jedného spoločného družstva mládeže, to znamená, že v každej vekovej kategórii mládeže, v ktorej klub má prihlásené družstvo (napr. U19, U17, U15 a podobne), je možnosť vytvorenia iba jedného spoločného družstva. Cieľom novelizácie tohto ustanovenia bolo nastaviť také pravidlo, aby klub nemohol mať v danej vekovej kategórii prihlásené svoje vlastné družstvo a zároveň mať v tej istej vekovej kategórii vytvorené spoločné družstvo s iným klubom.

Článok 28 a jeho odsek 8 a odsek 10 hovorí o podmienkach striedavého štartu hráčov vo vekových kategóriách žiakov a dorastu. Povoľuje sa striedavý štart aj pre hráčov zo súťaží riadených SFZ (toto bol hlavný zámer novely tohto ustanovenia). Klub môže uzavrieť v jednom súťažnom ročníku maximálne päť takýchto dohôd pre jedno svoje družstvo. Hráč, ktorý má striedavý štart, je oprávnený štartovať v druhom klube len vo svojej vekovej kategórii, do ktorej patrí (ak hráč patrí do žiackej kategórie, počas striedavého štartu v druhom klube môže hrať len za žiakov – pozn.). Zároveň hráč klubu vo vyššej súťaži nesmie štartovať za klub v nižšej súťaži, ak za klub vyššej súťaže odohral v jednotlivej časti súťaže (jeseň, jar) viac ako polovicu stretnutí. Hráč s dočasným transferom nie je oprávnený hrať na základe dohody o striedavom štarte hráča. Cieľom tejto myšlienky bolo vytvoriť možnosť aj pre hráčov pôsobiacich v súťažiach riadených SFZ (I. a II. dorastenecká liga a I. liga žiakov – pozn.), ktorí pravidelne nehrávajú a nie sú vyťažovaní vo svojich tímoch, aby sa mali možnosť uplatniť v druhom klube, kde by mohli dostať väčší herný priestor.

e-mail: km@obfzlc.sk

 

Disciplinárna komisia – Ing. M. Kubinec

Vylúčení po 2 ŽK. Disciplinárna sankcia (ďalej len „DS") – nepodmienečné pozastavenie výkonu športu na 1 súťažné stretnutie, podľa čl. 9/2b2 DP a čl. 37/3 DP:

D 1 - Dominik Gálik (1260331) TJ Slovan Halič od 03.08.2019

D 2 – Na základe písomného stanoviska DK SFZ oznamujeme klubom VI. Ligy ObFZ LC , že DS uvedená v Úradnej správe SFZ Č. 2, zo dňa 31.7.2020 pod číslom U - 46 Juraj Randlísek (1047635) „si dovoľujeme uviesť, že v prípade menovaného bola uložená disciplinárna sankcia - pozastavenie výkonu akejkoľvek funkcie na 7 rokov, ktorá sa vzťahuje výlučne na výkon akejkoľvek funkcie, a to najmä výkon činnosti trénera, člena realizačného tímu alebo funkcionára v klube. Výkon športu podľa čl. 17 DP menovanému pozastavený nebol."

Odvolanie proti rozhodnutiu Disciplinárnej komisie ObFZ LC (okrem rozhodnutí podľa čl.37/ 3, čl. 5 alebo čl. 8 DP) sa podáva na Disciplinárnu komisiu ObFZ LC v lehote do siedmich dní odo dňa oznámenia rozhodnutia disciplinárnej komisie ObFZ LC (čl.84 ods. 1 DP).

 

Komisia rozhodcov - predseda M. Holas

Oznamujeme R a DZ, že nové Rozpisy súťaže 2020/2021 si môžu vyzdvihnúť na sekretariáte ObFZ Lučenec

Pokyny pre delegované osoby, v nadväznosti na opatrenia súvisiace s Covid-19 , ktoré je potrebné dodržať v rámci organizácie stretnutí ObFZ. O uvedených bodoch informujte vedúcich tímov pred stretnutím.

1.) AR skontrolujú pred UHČ výstroj hráčov. AR1–domáci, AR2–hostia.

2.) Žiadny spoločný nástup mužstiev s podávaním rúk.

3.) Hráči pred zahájením hry na hracej ploche zaujmú svoje pozície.

4.) Pred stretnutím sa vykoná žreb v prítomnosti len kapitánov oboch mužstiev.

5.) Po prvom polčase, resp. po zápase odchod hráčov z HP zabezpečí R.

6.) V polčase a po stretnutí HP opustia najskôr hostia, následne domáci.

7.) R a DZ minimalizujte dĺžku pobytu v šatni pred a po zápase.

8.) Každá osoba nesie v prvom rade zodpovednosť za svoju bezpečnosť.

9.) Princíp solidarity zároveň definuje zodpovedné správanie voči ostatným kolegom.

10.) R pred stretnutím nevyžiada ani nekontroluje lekárske potvrdenie hráčov.

11.) R nekontroluje reg. preukazy hráčov, v prípade konfrontácie vedúci D a H predloží rozhodcovi na kontrolu vytlačený reg. preukaz z ISSF systému.

12.) Opatrenia ohľadom Covid 19 má v plnej kompetencii organizátor stretnutia.

e-mail: kr@obfzlc.sk

 

Trénersko-metodická komisia - Ing. Jozef Šulaj

ObFZ Lučenec v spolupráci so SsFZ a ObFZ Rimavská Sobota otvára Školenie trénerov UEFA Grassroots C licencie v Lučenci/Rimavskej Sobote v termíne 15.08. – 26.10.2020. Dodatočne je možné prihlásiť sa na školenie najneskôr do 12.08.2020 na emailovú adresu: peterstefanak@gmail.com. Podrobné informácie ohľadom organizácie školenia, budú poskytnuté na úvodnom školení dňa 15.08.2020 na ObFZ Lučenec

Poplatok za školenie: 100,- EUR (poplatok je nevratný!)

Plán ďalšieho vzdelávania trénerov v druhom polroku 2020 – semináre pre trénerov UEFA B / UEFA GR C: 01.september 2020 (utorok – štátny sviatok) – Kalinovo - v spolupráci s TMK ObFZ Lučenec v rozsahu 5 hodín, prihlášky spolu s programom seminára budú zverejnené v ÚS SFZ a SsFZ 4 týždne pred konaním seminára.

 

Matričná komisia - Š. Pastorek

1. V nasledujúcom období, bude, v zmysle RaPP čl. 19 (2), možné podávať žiadosť o prestup amatéra:

a) od 01.07. do 30.09. kalendárneho roka (letné registračné obdobie s obmedzením),

b) od 01.07. do 30.09. kalendárneho roka (letné registračné obdobie zo zahraničia).

V prípade postupu podľa čl. 15/5,6 je potrebné:
• vyčkať na uzatvorenie prihlášok a zaradenie družstiev jednotlivými ObFZ,
• postupovať výhradne prostredníctvom formulárov Žiadosť o zmenu registrácie/preregistrácia hráča a Žiadosť o dočasnú registráciu hráča, •
Žiadosť o dočasnú registráciu hráča musí vždy predchádzať podaniu Žiadosti o zmenu registrácie/preregistrácie hráča,
• na základe výkladu Matriky SFZ, v súlade so znením SP, v prípade, že FK nemá prihlásené družstvo dorastu do súťaže, ale má aktívne družstvo dospelých, poskytuje možnosť štartovať hráčovi z U17 a viac za družstvo dospelých a nie je možné v takom prípade využiť možnosť dočasnej registrácie, resp. preregistrácie takého hráča.

2. Upozorňujeme zástupcov futbalových klubov a klubových manažérov, že pri žiadosti o nový registračný preukaz musí byť nahratá aj nová aktuálna fotografia hráča, trénera,člena klubu a pod. Žiadosť s pôvodnou fotografiou nebude schválená.

 

Správy sekretariátu

Informujeme FK, že od 01.06.2020 budú štatutári aj občianskych združení potrebovať elektronický občiansky preukaz s čipom potrebný na elektronickú komunikáciu orgánov verejnej moci voči občianskym združeniam. Z toho dôvodu odporúčame štatutárom klubov zriadiť si elektronický občiansky preukaz s čipom, v prípade že nie ste jeho držiteľom, resp. požiadať o jeho aktiváciu, aby Vám bol následne vytvorený prístup do elektronickej schránky a aby ste mohli používať elektronické služby. O elektronický občiansky preukaz s čipom či jeho aktiváciu možno požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov na Slovensku. Výmena starého typu dokladu za elektronický je bezplatná, rovnako aktivácia občianskeho preukazu. Elektronické občianske preukazy s čipom vydáva Slovenská republika od decembra 2013. Ostatným právnickým osobám, teda napríklad aj FK v právnej forme občianskeho združenia sa aktivujú od 01.06.2020.

Bližšie informácie sú zverejnené na webovom sídle Ministerstva vnútra: https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/main/spravy/2020/5/statutari-op 

 

Mgr. Radoslav Čičmanec- predseda ObFZ LC

Štefan Pastorek – sekretár ObFZ LC

V Lučenci 07. 08. 2020

E-mail: obfzlc@obfzlc.sk  web: www.obfzlc.sk